Zelf tuinverlichting aanleggen doe je met deze tips

Tuinverlichting

Een tuin kan veel meer zijn dan een tuin, door te investeren in een comfortabele zithoek,  met eventuele overdekking om je tegen de weerselementen te beschermen. Je maakt van je tuin dan een extra kamer, met alle voordelen van het buitenleven. In de zomer kan je tot heel laat genieten van je zithoek en als je voor wat kunstmatige warmte in de vorm van terrasverwarming zorgt, kun je zelfs buiten de zomermaanden buiten zitten. Als je tot in de late uurtjes buiten zit en het licht wordt ingeruild voor duisternis, kun je met tuinverlichting een extra dimensie aan je tuin toevoegen. Een tuin ziet er met een druk op een schakelaar in een keer veel gezelliger uit. Hoe je tuinverlichting zelf aan kunt leggen, lees je hier.

 

Maak een lichtplan

Voordat je tuinlampen gaat kopen, is het slim om eerst te bedenken hoe je de tuinverlichting gaat inrichten. Zorg ervoor dat je genoeg licht creëert bij looppaden. Spotjes kun je inzetten om de mooiste planten en bomen in de spotlight te zetten, zodat alle aandacht naar de juiste plekken getrokken wordt. Heb je alle lichtpunten in je tuin in kaart gebracht? Dan kun je beginnen met het aanleggen van grondkabels. Gebruik kabels met stalen omvlechting en leg deze in de aarde op een minimale diepte van 50 centimeter. Je legt een grondkabel het makkelijkst door een stuk te gebruiken en bij iedere aansluiting of lichtpunt een lus te maken. Dit maakt het aansluiten van een buitenlamp of stopcontact heel eenvoudig.

 

Solar-tuinverlichting
Met solar-tuinverlichting verlicht je de tuin zonder kabels aan te hoeven leggen

 

Kies de juiste verlichting

De juiste lampen voor buiten kiezen is een persoonlijke taak. Jij kunt beter dan wie dan ook beoordelen welke lampen het best in jouw tuin passen. Toch kun je wel rekening houden met een aantal functionaliteiten van sommige tuinlampen. Lampen met sensoren zijn bijvoorbeeld heel prettig om langs veelgebruikte looproutes te plaatsen. Deze lampen hoeven niet altijd aan te staan, alleen als iemand daar loopt gaan de lampen vanzelf aan en even later weer uit. Spotjes die jouw favoriete planten moeten belichten wil je echter altijd aan hebben staan in het donker, want zij leggen de accenten op de juiste plek.

 

Sluit de lampen veilig aan of kies voor zonlicht

Bij het aansluiten van tuinlampen op het stroomnet ga je aan de slag met een voeding van 230 volt. Pak alleen kabels vast die spanningsloos zijn en schakel de betreffende groep in de meterkast uit. Controleer voor de zekerheid altijd of de spanning van de kabel is met een meetinstrument. Zorg dat je staande buitenlampen stevig neerzet, eventueel met een grondspie of fundatieblok. Vraag een specialist om hulp als je niet zeker van je zaak bent. Wil je liever niet aan de slag met het aanleggen van elektriciteitskabels? Tuinverlichting op zonne-energie is simpel te installeren en er is geen elektriciteit uit uw lichtnet nodig om de lampen te laten werken. Bovendien kun je de solar-tuinverlichting eenvoudig verplaatsen en ben je altijd flexibel in de mogelijkheden.